OPRAVLJANJE PRAKSE

Največ dijakov je bilo iz 3. letnika ekonomske gimnazije (Anja Avbar, Nika Struna, Nina Burger, Irma Cukjati, Nika Bartelj, Jera Žagar, Polonca Vidrih ter dva dijaka Jošt Žnidaršič in Klemen Šetina), pridružila pa sta se nam še dva, in sicer eden iz 2. letnika ekonomske gimnazije – Matic Balant ter dijakinja medijskega tehnika – Natalija Vodopivec. Skupaj smo se 5. februarja ob 3.00 zjutraj zbrali pred Ekonomsko šolo novo mesto, kjer so nas že čakali prevozniki GoOptija. Slovo od domačih je bilo težko, a smo vedeli, da nam bo lepo.

Iz Novega mesta smo se tako z dvema kombijema in nekaj več kovčki odpeljali do GoOptijeve postaje v Ljubljani, kjer so nas že čakali dijaki Ekonomske šole Celje. Skupaj smo naše kovčke natovorili na avtobus ter se odpravili na dolgo vožnjo do letališča v Italiji. Le ta je trajala 7 ur, vendar nam je čas hitro minil, saj smo se peljali ponoči. Tako smo prispeli do letališča Milano Bergamo. Let smo imeli ob 12.35, vendar je le ta malo zamudil. Po dobrih štirih urah letenja smo pristali na jugu Tenerifov, in sicer na letališču Reina Sofia, Tenerife Sount Airport. Tam nas je čakal avtobus, ki nas je pripeljal do našega hotela – Apart Hotel Teide mar, kjer smo bivali tri tedne. Razdeljeni smo bili v sobe po 2 oz. po 3. Preostanek dneva smo porabili za regeneracijo ter počitek. V hotelu smo vsak dan imeli samopostrežni zajtrk in večerjo, za kosilo pa je poskrbela akademija, na kateri smo imeli izobraževanje. Hrana je bila raznovrstna in okusna.

Naslednji dan smo se že odpravili na FU International Academy, kjer smo opravljali 3-tedenski program digitalnega marketinga. Naši mentorji so bili Frank Sellingsloh, Sarah, Orsi, Semmy in  Daniel. Frank je  direktor akademije, imel pa je tudi predavanja o tem, kako začeti svoj posel na internetu ter tudi o tem, kako lahko že pri naših letih dobimo službo in denar preko interneta. Razlagal nam je, kako pridobiti publiko za svojo spletno stran ter na katere stvari moramo paziti ob tem. Orsi je prav tako imela predavanja o spletnem marketingu, kjer nam je pokazala, kako urejati Fb stran in kako upravljati z nastavitvami za promocijo le te. Naučili smo se kaj pomenijo »Ad-i« oz. objave, za katere podjetje plača, da se pojavlja na določenih straneh. Sarah nas je učila pisati bloge o našem bivanju tam ter nam razložila osnove dobrega fotografiranja. Tako je bilo naše izobraževanje razdeljeno v tri tedne. Vsak teden smo imeli drugo temo.

Poleg izobraževanja na akademiji smo imeli dosti prostega časa. Tega smo porabili za raziskovanje otoka, iskanje plaž, nakupovanje, kopanje itd. Na Tenerifih so peščene plaže, ki so vulkanskega nastanka, zato je pesek na njih temen. Nekajkrat smo dijaki skupaj odšli na plaže ter se družili, prav tako smo skušali plavati, a so bili tokovi in valovi premočni. Tako smo se tudi spoprijateljili z dijaki iz Celja.

Odšli smo tudi v nakupovalne centre, eden je bil blizu našega hotela, zato smo do njega šli kar peš. Prav tako so trgovinice ob plažah prikupne, zato smo tudi tam preživeli kar nekaj časa. Do dveh večjih nakupovalnih centrov pa smo se odpeljali s taksiji, ki so tam dokaj poceni ter uporabni.

Poleg prostega časa smo imeli tudi organizirane ekskurzije. Ena je bila odhod na vulkan El Teide, kjer smo si pogledali posebno obliko reliefa. Druga je bila odhod v Loro Park, to je najboljši živalski vrt na svetu. Ogledali smo si predstave z delfini in orkami, videli pa smo tudi veliko drugih vrst živali. Tretja ekskurzija, ki je bila izbirana, je bil odhod v Siam Park, ki pa je največji vodni park v Evropi.

Na zadnji dan našega bivanja smo v šoli imeli kratko predstavitev, kjer smo dijaki predstavili, kaj smo delali ter se poslovili od naših mentorjev. Prav tako smo dobili priznanja za opravljeno izobraževanje.

Čas je hitro minil in tako smo morali po treh tednih oditi nazaj v Slovenijo. Tako smo 25. februarja ob 6.00 z avtobusom odrinili do letališča, na katerega smo tudi pristali ter se vkrcali na letalo. V Italiji smo pristali okoli 12. ure. Od tam je sledil prevoz z GoOpti do Ljubljane, kjer smo imeli kratek postanek. Od tam pa smo se peljali še do Novega mesta, kjer smo spet videli svoje najbližje ter potočili kakšno solzico sreče.